Lelystad – The Readshop in de Kroonpassage Lelystad zet de samenwerking met Stichting Lelypas voort. Paul Buhrs nam de boekhandel onlangs over en benaderde de Lelypas om de cadeaukaarten een nieuw leven in te blazen. ‘Als je een Lelypas als cadeaukaart geeft, dan blijft het geld ook in Lelystad. Dat is goed voor de stad’, zegt Paul Buhrs van The Readshop.
Voorzitter Tony Merkelbach van Stichting Lelypas kan dit initiatief alleen maar toejuichen. ‘Goed om te merken dat ondernemers vertrouwen hebben in de Lelypas en dat zij – net als ons – lokaal kopen zo belangrijk vinden.’
Met de Lelypas krijg je een spaarpunt voor elke euro die je bij de aangesloten bedrijven in Lelystad uitgeeft. De gespaarde punten kun je weer besteden bij de aangesloten ondernemers. Daarnaast kun je de pas als cadeaukaart gebruiken. De gever kan er elk gewenst puntentegoed opzetten. De spaarkaarten zijn gratis af te halen bij deelnemende ondernemers.
De cadeaukaart is er nu ook met een cadeauverpakking. Bij boekhandel The Readshop vind je deze in het rek tussen alle landelijke cadeaukaarten. Met één belangrijk verschil: bij het verzilveren komt het geld direct bij lokale ondernemers terecht. Dat is goed voor de lokale economie.
Steeds meer lokale bedrijven en instanties ontdekken de Lelypas als cadeaukaart. Zo investeert de gemeente Lelystad jaarlijks in veel cadeaukaarten. Woningbouwvereniging Centrada verlootte afgelopen jaar 100 Lelypassen tijdens de verkiezing voor beste huurders. Ontvangers kunnen niet alleen lokaal hun inkopen doen, maar ook naar de bibliotheek, het theater (Agora Theater en Theater Posa) en poppodium Corneel kunt.
De verkoop van cadeaukaarten is geen verdienmodel voor de stichting, benadrukt de voorzitter. ‘Al het geld dat op pas staat en wordt verzilverd komt 100 procent bij ondernemer terecht.’ Het idee achter de Lelypas, waarbij het aanjagen van de Lelystadse economie voorop staat, past goed bij de ‘koop lokaal’-gedachte.
De stichting wil van de Lelypas een brede stadspas maken. ‘Dat was ook de opdracht vanuit de gemeente toen we begonnen’, zegt voorzitter Tony Merkelbach. Een pas waarop ook maatschappelijke regelingen opstaan. Voorbeeld is de jaarlijkse mantelzorgvergoeding van de gemeente Lelystad. Daarnaast kunnen inwoners die een idee hebben voor hun wijk budget aanvragen bij Mensen Maken de Buurt. Zij kunnen er ook voor kiezen om dit bedrag op de Lelypas te ontvangen. ‘Het proces gaat veel sneller, inwoners hoeven het bedrag niet zelf voor te schieten en het budget komt zeker ook bij de lokale ondernemers terecht.’
Het onderzoek om de Lelypas breder te ontwikkelen is klaar. De gemeenteraad besluit op 14 november of er subsidie komt. Een belangrijk moment, zegt Merkelbach. ‘Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk en we hebben de subsidie nodig om alle kosten te dekken.’ Hij benadrukt het belang van het voorbestaan van de Lelypas: ‘De Lelypas is belangrijk voor de loyaliteit van de ondernemers, maar ook voor de binding van Lelystedelingen met elkaar. Met elkaar, voor elkaar. Dat was ook de gedachte toen de pas werd opgezet.’